In december 2020 plaatsten wij zonnepanelen op de kunststof kozijnenproductie in Panningen. Hiermee leggen we vol trots de laatste hand aan onze energieneutrale Zero Energy Productie. 

De productielocatie is gebouwd met een aardwarmte-installatie en had daardoor al geen gasaansluiting. Het verwarmen en koelen van de fabriek, gebeurt met een warmtepomp. Dankzij de 1872 zonnepanelen zijn we nu geheel zelfvoorzienend in ons energieverbruik. Niet alleen voor de warmtepomp, maar ook voor de kantoren en productie.  Hierdoor mogen wij ons een CO2 neutrale kunststof kozijnenproductie noemen!

In de basis duurzaam gebouwd

Aan de basis van deze energieneutrale productie stond de bouw van de productielocatie in 2010. Hier werd destijds zeer bewust gekozen voor een door elektriciteit aangedreven warmtepomp en aardwarmte-installatie.

Wat waren destijds de overwegingen om zo’n duurzame keuze te maken? We stellen de vraag aan Huub Hanssen, voormalig algemeen directeur van de Hanssen Group.

Een verantwoorde investering leidt tot een energieneutrale fabriek
“Toen er in 2010 een nieuwe fabriek voor de productie van kozijnen moest komen, was het voor mij de uitdaging om deze minder milieubelastend en meer energiezuinig te maken. Door milieuvervuiling tasten we onze leefbaarheid op aarde ernstig aan en veroorzaken we onbetaalbare schade. Omdat wij deel uitmaken van dit probleem, wilde ik hier iets aan doen. We gingen er van uit dat naast het sparen van energie, ook het beperken van de CO2 uitstoot steeds belangrijker zou worden. Een verantwoorde investering zou dus uiteindelijk tot een volledig energieneutrale fabriek moeten kunnen leiden. Door te kiezen voor een warmtepomp hadden we geen gasaansluiting nodig. Bovendien konden we hierdoor later het gebouw alsnog energieneutraal maken.“

Trots op het eindresultaat
“Het gekozen systeem werd zeker in 2010 nog niet veel toegepast. Daarbij zijn investeringen in bedrijfsgebouwen erg duur en is het moeilijk deze in opbrengst of rendement om te rekenen. Maar als we de voordelen van energiebesparing, minder CO2-last en betere werkomstandigheden in ogenschouw nemen, dan was het de investering meer dan waard. Zeker nu we het systeem voeden door eigen zonnepanelen.”

“Waar ik het meest trots op ben, is dat mijn opvolgers dit stokje hebben overgenomen en het zonnepanelenproject hebben uitgevoerd. Hiermee is onze kozijnenfabriek tot en met de productie energieneutraal gemaakt!”

Huub Hanssen

Voormalig Algemeen Directeur, Hanssen Group